Lening soorten

geld lenenLeningen, welke zijn er? Er bestaan veel verschillende soorten leningen. Een ander woord voor een lening is krediet. Als je een hypothecaire lening wilt afsluiten voor een woning, dient het huis als onderpand van de lening. In het geval er een krediet wordt afgesloten zonder onderpand spreek je van een consumptief krediet. Ondanks onderpand niet altijd noodzakelijk is zal je er altijd rekening mee moeten houden dat je het geleende bedrag met rente dient terug te betalen binnen een vooraf afgesproken termijn. Lenen kost daarom altijd geld. Als je het geld niet terug betaald binnen het gestelde termijn kan je geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Met een dergelijke registratie kan je in de toekomst moeilijk een lening afsluiten. Een BKR registratie betekent niet dat je het geld niet meer hoeft terug te betalen. De kans is groot dat er beslag wordt gelegd op eigendommen en salaris. De betaalvoorwaarden met rente kunnen per financiële aanbieder (enorm) verschillen. Vergelijk vooraf de aanbieders en lees de voorwaarden goed door. Hier volgt een overzicht met enkele bekende leenvormen.

Wat is minilening

Dit is een leenvorm waarbij je een bedrag kan lenen tot maximaal duizend euro. Zelfs met een negatieve BKR-registratie kan een minilening afsluiten. Binnen 24 uur heb je het bedrag op jouw rekening staan. In de meeste gevallen kan je met een sms de lening afsluiten. Valkuil bij het afsluiten van een minilening is dat je het bedrag de volgende maand terug dient te betalen met rente. Handige leenvorm als je onverhoopt een reparatie hebt, waar je geen rekening mee hebt gehouden. Lenen wordt op deze manier heel makkelijk, waardoor mensen ook vaak in de problemen komen. Mensen lenen geld voor de kleinste zaken, waar het eigenlijk niet voor nodig is.

Verschil tussen Doorlopend krediet en een persoonlijke lening

Met een doorlopend krediet kan je (tot een maximum) geld lenen voor een de verbouwing van een woning of de aankoop van een auto bijv. Elke maand kan je geld afnemen, daarom heet het een ‘doorlopend krediet’ – een lening dat doorloopt. Elke maand los je een bepaald percentage af met rente. Met een persoonlijke lening maak je wel een afspraak over een maximaal bedrag. In beide gevallen moet je aan kunnen tonen onderpand te bezitten die mogelijke kosten kan vergoeden. Denk aan een woning, auto of andere bezittingen.

(53)

QNE

Terug naar boven