Hoe zit het met kunst in Nederland?

De meeste mensen houden van kunst in welke vorm dan ook, een schilderij kan prachtig zijn om naar te kijken, maar ook mooi beelden of foto’s kunnen ons raken. Zeker op het gebied van de schilderkunst is Nederland natuurlijk geen onbekende speler op de markt. Kijk alleen al naar de wereldberoemde schilderijen van Rembrandt die over de hele wereld geprezen worden en miljoenen waard zijn. Of de werken van Vincent van Gogh die ook tot in alle windstreken op aarde tot de verbeelding spreken. En zo hebben we natuurlijk vele kunstenaars in Nederland gekend die wereldberoemd zijn geworden. Denk ook eens even aan de werkelijk geniale kunstenaar en wiskundige Escher, met zijn prachtige etsen, die toch ook over de hel aardbol bekend is om zijn onmogelijke ruimtelijke objecten die hij tekende.

Wat kenmerkt echte kunst?

Kunst is wat de mensen mooi vinden wordt wel eens gezegd, maar eigenlijk is kunst pas kunst als het echt uit het hart komt, dus niet bedacht zeg maar. Ze zeggen wel eens dat het vermogen om prachtige kunst te maken voortkomt uit het gebied van het bovenbewuste, een soort oerbewustzijn zegt maar. Hoe je het ook went of keert, er bestaat kunst die de mensen echt kan ontroeren.

Zelf kunst kopen?

De werken van de Nederlandse grootmeesters zijn voor ons normale stervelingen natuurlijk te duur om aan te schaffen. Bovendien hangen de mooiste werken allemaal in musea in de hele wereld en zijn bepaalde stukken dus privé niet eens aan te schaffen. Maar er zijn ook talloze moderne kunstenaars die prachtig kunnen schilderen of tekenen, die wel betaalbaar zijn voor de gewone man. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat kunst cadeau wordt gegeven aan vrienden en familie. Maar ook het geven van kunstgeschenken aan zakenrelaties is steeds populairder aan het worden. Denk dan ook aan bijvoorbeeld allerlei business Gifts bedrukt met een kunstwerk van een bekende kunstenaar.

Afwisseling van kunst

Je kan een kunstwerk heel mooi vinden, maar soms wil je een keer iets anders. of je vind gewoon heel veel verschillende kunstwerken mooi en kunt niet kiezen! Om dan elke keer een nieuw kunstwerk aan te schaffen, wordt een duur grapje. Daarom kun je ook gebruik maken van een kunstuitleen. Hierbij huur je als het ware een schilderij, welke je dan ook kan wisselen voor een andere. Zo hou je de variatie erin. Maar als je besluit dat je een van de kunstwerken echt heel mooi vind, kun je met het opgebouwde krediet, alsnog je favoriete kunstwerk kopen. Door de kunstuitleen kun je hem dus eigenlijk eerst even uittesten. Wil je het schilderij nog unieker maken? Bezoek dan de lijstenmakerij in Amersfoort.

(120)

QNE

Terug naar boven