Is uw CV-ketel klaar voor de winter?

De winter komt eraan. Dat betekent dat we met z’n allen in vergelijking met de rest van het jaar flink meer stoken om het huis warm te krijgen Zorgvuldige aandacht voor uw CV-ketel is daarom belangrijk. Gaat u winterproof de komende maanden in?

De CV-ketel

Een CV-ketel is de ‘motor’ om uw centrale verwarming goed te laten werken. Er bestaan ook combiketels. Die zorgen er tevens voor dat tapwater verwarmd wordt in een woning. Een CV-ketel werkt vaak op aardgas of stookolie. De temperatuur in huis wordt meestal geregeld door de aanwezigheid van een thermostaat. Wanneer u er niet voor zorgt dat de ‘motor’ goed draait, dan kunt u nog wel een voor ongewenste situaties komen te staan. Vergelijk het met een auto: het laatste waarop u zit te wachten is dat u aan de kant van de weg komt te staan. U wilt dus ook niet ’s winters in de kou aan het kerstdiner zitten.

Regelmatig checken

Zorg in ieder geval ervoor dat uw ketel – net als bij een auto – regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Het is raadzaam om dit 1 keer per 2 jaar te doen. Een goed onderhouden CV-ketel laat u niet snel in de steek. Bovendien is het zuiniger voor uw stookkosten wanneer u tijdig een inspectie laat uitvoeren. Bij een onderhoudsbeurt wordt de ketel schoongemaakt, er wordt naar veiligheid gekeken en als er onderdelen vervangen moeten worden, dan gebeurt dat.

Bent u aan vervanging toe?

Een CV-ketel gaat lang mee, maar niet eeuwig. Het is aan te raden om de ketel eens in de 15 jaar te vervangen. Het is een investering, maar dan wel voor de komende 15 jaren. U kunt bij de aanschaf van een nieuwe ketel bijvoorbeeld kiezen voor een Stoomketel. De stoomketel zorgt voor een veilige manier van verwarmen en scheelt u geld door de vermindering in gas. Ook een condenspot is voor u een optie. Een condenspot zorgt er voor dat gassen die al gebruikt zijn op een effectieve manier worden weggevoerd. Dit zorgt er in zijn plaats weer voor dat het ‘oude gas’ afgevoerd kan worden en niet verward wordt met het nieuwe gas wat nog te gebruiken is. Een combinatie van een stoomketel met een condenspot kan er voor zorgen dat u ieder jaar honderden euro’s bespaard. Een oude CV ketel kan er namelijk voor zorgen dat u veel te veel stroom en/of gas verbruikt. Een nieuwe CV ketel (en al helemaal in combinatie met een condenspot) voorkomt dit probleem.

(48)

QNE

Terug naar boven