Hoe zorg je voor een betere akoestiek op het werk?

Vroeger werd er aan de akoestische eigenschappen van een werkruimte eigenlijk nauwelijks aandacht besteed. Dit werd dan ook niet zelden bestempeld als van ondergeschikt belang. Tegenwoordig is dat wel even anders. De akoestiek waar je op kan rekenen op de werkvloer kan namelijk verschillende pijnpunten aanpakken. Dit geldt niet alleen voor de hoofdpijn die veel medewerkers vaak ervaren, wat bovendien ook te denken van concentratieproblemen? Deze problemen kunnen door het verbeteren van de akoestische eigenschappen van de ruimte in kwestie sterk worden gereduceerd. Heb jij hier ook wel oren naar? Dan is het zeker de moeite waard om je even grondig te gaan verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Vijf concrete tips die de akoestiek al flink kunnen verbeteren

Ervaar jij ook een slechte akoestiek op werk? Dan heerst waarschijnlijk het vermoeden dat er behoorlijk wat acties zijn vereist om deze te kunnen verbeteren. Je zal inderdaad actie moeten ondernemen om de akoestiek te kunnen verbeteren, maar dat betekent niet dat er altijd grote investeringen of aanpassingen zijn vereist. Door rekening te houden met de vijf concrete tips die hieronder voor je staan opgelijst is het bijvoorbeeld reeds mogelijk om significante verbeteringen door te voeren. Met deze tips kan je in principe ook meteen beginnen:

1. Voorkom grote, open ruimtes en maak gebruik van tussenpanelen;
2. Een beetje raamdecoratie is sfeervol en doet ook de akoestiek goed;
3. De vloer dempen met bekleding kan interessant zijn;
4. Enkele accessoires op de werkvloer integreren is interessant;
5. Wanddecoratie met geluiddempende panelen kan een goede bijdrage leveren;

De bovenstaande vijf punten zijn vrij eenvoudig door te voeren in elke werkruimte. Zelfs wanneer je bij je thuiswerk moet vaststellen dat er sprake is van een gebrekkige akoestiek zal je tot de vaststelling komen dat deze tips benutten je aardig vooruit kan helpen.

Open werkplaatsen zijn niet zo interessant als ze lijken

Tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat er binnen de bedrijfssector veelvuldig gebruik wordt gemaakt van open (kantoor)ruimtes. Dit betekent dat er heel wat mensen in één en dezelfde ruimte plaatsnemen. Dat lijkt op het eerste zicht natuurlijk op sociaal vlak een goede zaak te zijn, maar in de praktijk wordt vaak het tegenovergestelde duidelijk. Niet alleen ontstaan er op deze manier vaak ergernissen, daarnaast speelt ook het optreden van een galmend effect op dit vlak een belangrijke rol. Ben jij dus met andere woorden bezig met het vormgeven van een grote kantoorruimte? Dan is het mogelijks toch interessant om panelen te plaatsen en hoekjes te creëren. Zo kan je de akoestische omstandigheden alvast een aardig duwtje in de rug geven.

Een betere akoestiek op het werk kan wonderen doen

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat er in vroegere tijden eigenlijk niet of nauwelijks aandacht werd besteed aan de akoestische karakteristieken van een (werk)ruimte. Tal van verschillende onderzoeken hebben inmiddels aan het licht gebracht dat dit nochtans ongelofelijk interessant kan zijn. Zeer veel mensen ervaren niet alleen concentratieproblemen, maar hebben zelfs bijna elke dag hoofdpijn door slechte akoestische werkomstandigheden. Het spreekt voor zich dat het meer dan de moeite waard is om daar actie tegen te ondernemen.

(28)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven