Hoe wordt het energielabel van een huis bepaalt?

Bijna alle dingen die bijdragen aan milieuvervuiling hebben tegenwoordig een zogenaamd energielabel. Dit energielabel geeft aan hoe zuinig het huis is. Aan het begin van het jaar 2015 hebben alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een energielabel ontvangen.

Nederland telt ongeveer vijf miljoen huiseigenaren. Het label dat men heeft gekregen is een voorlopig energielabel. Dit label is vastgesteld op onder meer bouwjaar en is in het leven geroepen om mensen bewuster te maken over de energiezuinigheid van hun huis. Bij de verkoop of verhuur van het huis moet het label definitef worden gemaakt. Ontbreekt dit label tijdens de verkoop of verhuur dan riskeer je een geldboete van 400 euro.

Voordelen van een energielabel

Met het nieuwe energielabel kunnen de kopers of huurders van een huis direct zien of een woning zuinig is of niet. De keuze voor een woning die zuinig is resulteert in een (veel) lagere energierekening. Een huis met een lagere CO2-uitstoot is dus beter voor het milieu.
Het energielabel is net als bij auto’s ingedeeld in in klasse A tot en met G. Klasse A is groen van kleur en betekent dat het huis zeer milieuvriendelijk is. Aan de andere kant heb je de klasse G. Huizen met dit label zijn zeer milieuonvriendelijk en zijn dus ook zeer slecht voor het milieu.

Hoe krijg ik een energiezuinig huis?

Om voor het energielabel A in aanmerking te komen zijn er een aantal punten waar u aan kunt denken:

Goede isolatie

Vooral in oudere huizen is dit vaak een kritiek punt. Oudere huizen zijn slecht geisoleerd of zijn simpelweg te oud waardoor het materiaal zijn werk niet meer doet. Het dak opnieuw isoleren is dan een goede investering om de energierekening te drukken en een betere energie label te verkrijgen.

Energiezuinige verwarming

Vervang uw onzuinige installatie voor een CV combiketel met een hoog rendement. Eventueel kan ook nog gedacht worden aan duurzame bronnen van energie.

Dubbel glas

Ook dubbelglas is tegenwoordig in elk modern huis te vinden. Alleen oude huizen hebben vaak nog enkelglas. Het vervangen van het enkele glas voor dubbelglas is ook een goede investering voor het energielabel maar ook de stookkosten worden drastisch verlaagd.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen is het erg afhankelijk van waar u woont en wanneer u de meeste zonuren heeft. Het rendement kan echter oplopen tot meer dan 10%! Ook dit is een zeer waardevolle investering. Na verloop van tijd verdient u er zelfs geld mee!

Woont u in de regio Rotterdam en wilt u een nieuwe cv ketel? Klik hier.

(44)

QNE

Terug naar boven