Hoe werkt een slot?

Het klinkt zo simpel: even de sleutel omdraaien en je deur zit op slot. Maar weet je ook hoe een slot precies werkt? Zodra je dit weet, heb je ook eerder inzicht in hoe veilig jouw slot eigenlijk is.

Cilinderslot

Het meest voorkomende slot is het cilinderslot. Deze heb je waarschijnlijk ook op je voordeur zitten. In het slot zelf zitten kleine pennetjes. Alleen als deze op een bepaalde manier zijn ingesteld, is het mogelijk om te draaien, waardoor je het slot open of dicht kunt doen. De hoogte waarop deze pennetjes moeten zitten, wordt bepaald door de groefjes en karteltjes die in je sleutel zitten. Als je dus je sleutel in het draaibare omhulsel duwt, vallen de pennetjes allemaal in een gaatje van je sleutel.

Omdat de pennetjes allemaal een andere lengte hebben, zullen ze alleen met de bijpassende sleutel op het juiste punt omhoog gedrukt worden. Zodra de breukvlakken van de pennetjes gelijk staan, kun je de sleutel draaien en voilá. Om sleutels van dit soort sloten na te maken, heb je bewijs nodig dat deze ook echt van jou is. Anders zou iedereen maar sleutels van huizen kunnen namaken en dat zou de inbraak veiligheid niet beter maken.

Bouwmarkt sleutels

Een ander veelgebruikt slot is er een zoals als op een kastdeur. Hier worden meestal lange sleutels voor gebruikt die een kort en stom uitsteeksel hebben. Dit zijn klaviersleutels. Deze sloten zijn niet per se voor ‘veiligheidsredenen’ ingebouwd, waardoor de sleutels ook makkelijk na te maken zijn. Een kastdeursleutel is bijna altijd gewoon bij een bouwmarkt te halen op de sleutel afdeling.

Magneet

Een gewoon slot is relatief makkelijk te kraken. Echter wordt dit een stuk lastiger als je een speciaal magneetslot of slot met een chipje hebt. Vaak worden dit soort sloten gebruikt voor grote hebben die buiten een bedrijf staan. Met een klein plaatje kan je langs een paal gaan die voor het hek staat. Doordat de computer de juiste code van het plaatje kan lezen, weet deze dat hij open moet gaan. Zodra je naar binnen bent, sluit het hek ook weer automatisch.

Overige sloten

Niet alleen voor deuren worden sloten gebruikt. Zo zijn er natuurlijk ook fietssloten dagboekslotjes, hangsloten, of zelfs sloten voor potten Nutella zodat je huisgenoten het niet stelen. Momenteel zijn ze ook bezig met het maken van USB-sleutels. Zo wordt ons landje steeds een stukje veiliger.

(138)

QNE

Terug naar boven