Hoe pak ik overgewicht van een kind aan?

Een op de 7 kinderen is te zwaar. De afgelopen 20 jaar is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld. De reden van deze verdubbeling hangt van verschillende factoren af. Kinderen zitten meer achter een scherm dan buiten rond te rennen, er zitten meer verborgen slechte stoffen in voedingsproducten, het drinken van frisdranken en energiedranken is veel meer geworden, de leefstijl van gezinnen is drukker geworden waardoor er minder tijd is voor een gezonde maaltijd en reclames beïnvloeden een hoop van ons eetgedrag. Omdat kinderen nog erg veranderen in hun lichaam, zegt het gewicht zelf niet altijd genoeg. We kijken liever naar de groeicurves.

Laat je kind niet lijnen

Hoe verleidelijk het ook is om je kind op dieet te zetten als deze overgewicht heeft…is dit toch niet het beste idee. Natuurlijk kun je snoepgoed en andere ongezonde snacks wegnemen en vervangen voor iets gezonders. Echter is het niet slim om een strikt dieet aan te houden. In de groeifase zijn er namelijk wel genoeg verschillende voedingsstoffen nodig om het lichaam de juiste boost te geven. En omdat het kind groeit, zal deze slanker worden terwijl hetzelfde gewicht behouden wordt. Uiteindelijk bepaald jij wat je kind eet en niet het kind zelf.

Geef geen suikerbommen mee

Terugkomend op dat jij bepaald wat je kind eet, is het belangrijk om je kind geen zoete lunch mee te geven. Vaak wordt gedacht dat de koekjes die je kunt kopen de juiste stoffen hebben, maar er wordt vergeten om te kijken naar de suikers die erin zitten. Geef liever een stukje fruit mee en bijvoorbeeld thee of water in plaats van een zoet pakje drinken.

Meer beweging kan nooit kwaad

Niet alleen het verbranden van calorieën is goed met beweging. Er zijn nog vele andere voordelen. Zo blijft het lichaam soepel en gezond, komen er stoffen vrij die voor ontspanning zorgen, blijft de stoelgang goed, wordt er spierweefsel opgebouwd en kunnen ze beter slapen. Maar naast een lichamelijk effect is er ook een sociaal aspect. Door kinderen op een sport te zetten ontmoeten ze nieuwe vriendjes en leren ze met elkaar om te gaan. Lees hier voor meer informatie over sporten.

Aapje ziet, aapje doet

Kinderen doen voor het grootste deel na wat ze om zich heen zien. Als jij als ouder het juiste voorbeeld geeft, zijn kinderen eerder geneigd om met je mee te doen aan een gezondere levensstijl. Als jij dus elke ochtend het ontbijt overslaat en ‘s avonds met een zak chips op de bank ligt, zal je kind eerder geneigd zijn om ook ontbijt over te slaan en ‘s avonds mee te eten.Uit onderzoek blijkt nu ook dat het niet goed is om je kind te wijzen op overgewicht, gezien dit een negatief effect kan hebben.

(80)

QNE

Terug naar boven