Hoe onderhoud je jouw laminaatvloer?

Heb je net een nieuwe laminaatvloer gekocht? Dan ben je natuurlijk trots op jouw vloer en wil je er graag goed voor zorgen. Wanneer je jouw vloer goed wilt onderhouden, dan kom je er al vrij snel achter dat er verschillende laminaatreinigers te koop zijn. Echter, deze producten hebben vaak de vervelende eigenschap dat ze op den duur de vloer aantasten. Ze kunnen bovendien een vette laag achterlaten of de toplaag van uw vloer raakt beschadigd. Zonde. We noemen daarom in dit artikel alternatieven waarmee u uw vloer kunt schoonmaken. Ze zijn ook nog eens goedkoper, doeltreffender en veel beter voor het milieu!

Tip 1: Stofzuigen

Zorg dat je goed het laminaat stofzuigt. Achtergebleven vuil kan krassen veroorzaken. Voorkom dat er veel zand op jouw vloer komt. Dit veroorzaakt namelijk op de snelste manier krassen.

Tip 2: Sopje

Maak een sopje met daarin warm water en een beetje schoonmaakazijn of afwasmiddel. Zorg er wel voor dat je de doek goed uitwringt. Wanneer het laminaat te nat wordt kruipt het water tussen de vloerdelen en dan kan het tussen de vezels gaan zitten. Hierdoor kan laminaat uitzetten met bobbels in de vloer als gevolg. Dat wil natuurlijk niemand.

Tip 3: Een gesneden ui

Een gesneden ui aan het water toevoegen is een aloude truc om de vloer mooi schoon te krijgen. Wanneer je dit doet, dan krijg je een streeploze vloer.

Tip 4: Gebruik dit niet

Ondanks de vele verhalen dat ammoniak een uitstekend schoonmaakmiddel voor laminaatvloer is, hebben wij een duidelijk advies: niet gebruiken! Ammoniak is agressief voor de toplaag. Dit kun je vergelijken met schuurmiddelen en producten met chloor.

Tip 5: Ramen en deuren open

Zet ramen en deuren open. Hierdoor kan het vocht snel verdampen zodat het vocht niet in de vloer trekt. Wat je ook nog kan doen: zet een ventilator op de schoongemaakte plek. Dit versnelt het drogen van een plek.

Tip 6: Vlekken verwijderen

Heb je akelige vlekken op de vloer dan hebben we daar ook nog een aantal tips voor. Schoenzolen en schoensmeer zorgen vaak voor zwarte strepen op de vloer. Deze strepen kun je wegkrijgen op een eenvoudige manier met een gummetje of een microvezeldoek.

Wanneer vlekken zijn veroorzaakt door fruitsap, wijn, chocolade of vet, dan doe je er goed aan door eerst de plek te deppen met keukenrol of een droge handdoek. Vervolgens is de vlek vaak makkelijk weg te krijgen met een sopje van afwasmiddel en warm water.

(83)

QNE

Terug naar boven