Hoe krijg je een hypotheek in het buitenland?

Hypotheken voor een huis in het buitenland

Als u een huis koopt in het buitenland kunt u dan ook een hypotheek krijgen? Het is niet zo makkelijk om in Nederland een hypotheek te krijgen voor een huis wat u in het buitenland koopt. Banken houden van zekerheid en in het buitenland is die zekerheid moeilijker te krijgen. Vooral in het eventuele geval van wanbetaling, is het voor een bank in Nederland moeilijk om verhaal te halen in het buitenland. Als de mogelijkheid er is om een tweede hypotheek te nemen op uw eigen woning, en daar uw buitenlandse woning mee te bekostigen, dan kan dat een goed alternatief zijn waarmee banken wel willen werken. Een hypotheek afsluiten bij een bank in het buitenland kan ook, maar dat gaat vaak anders in zijn werk dan in Nederland.

Verschillen van hypotheken in het buitenland met Nederland

Wanneer u dus in het betreffende buitenland waar u een huis wilt kopen, op zoek gaat naar een hypotheek, dan moet u rekening houden met de volgende aspecten:

• In het buitenland heeft men doorgaans andere voorwaarden dan hier in Nederland.

• De looptijd is meestal korter, dus in het geval van aflossing moet u veel sneller aan uw verplichtingen op dit gebied voldoen.

• U moet een eigen inbreng hebben die meestal fors is.

• Uw leeftijd kan ook van belang zijn, zowel voor wat betreft de jongere als de juist wat oudere mensen.

Aandachtspunten bij hypotheken in het buitenland

Er zijn enkele aandachtspunten die van belang kunnen zijn:

• Als u in Nederland uw hoofdinkomen heeft maar wanneer u permanent in uw tweede huis in het buitenland woont, dan is de hypotheekrente in Nederland aftrekbaar.

• Als u uw tweede huis in het buitenland wilt verhuren, dan hoeft u over de verhuurinkomsten geen belasting af te dragen als het huis minder dan 70% van het jaar verhuurd wordt.

• U kent het land waar u een huis wilt kopen misschien al heel goed, maar toch kan het voorkomen dat er regels, wetten en gewoontes zijn die u volstrekt niet bekend zijn. Om geen fouten te maken of teleurgesteld te worden, kan het bijzonder belangrijk zijn om u goed te laten adviseren, liefst door een betrouwbaar iemand uit het land zelf, omdat die beter op de hoogte is van regels, wetten en gewoonten uit eigen land.

(79)

QNE

Terug naar boven