Hoe komen we de zomer door?

De zomer komt er aan, tijd voor ontspanning, zee en uitgaan. De meeste mensen kijken er al lang naar uit, een welverdiende zomervakantie na hard gewerkt te hebben. Even niets aan je hoofd en met het gezin, vrienden of gewoon alleen, op vakantie in eigen land of naar het buitenland. Het is een tijd van relaxen en even de boel de boel laten, voor zo ver mogelijk uiteraard. Het is ook een tijd van lekker bruin worden, maar pas op dat u niet te veel en/of te lang in de zon zit, uw huis kan verbranden door de zon en overmatig zonnen vergroot de kans op huidkanker aanzienlijk. Maar we moeten natuurlijk lekker veel buiten zijn en genieten van het mooie zomerweer.

Niet teveel inspannen en veel drinken

Wat te doen bij zeer warm weer? Als het echt tropisch warm begint te worden is het aan te raden om overmatige inspanning te vermijden op het heetst van de dag. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen zoals bejaarden, chronisch zieken en mensen die last hebben van overgewicht. Als het lichaam warmer wordt, moet het hart namelijk harder werken dus wordt het daardoor zwaarder belast.

Drink ook voldoende om uitdroging te voorkomen. Het lichaam verliest ook door transpireren meer vocht dan normaal. Drink ook niet overmatig alcoholische dranken als het echt warm is.

Huis koel houden

U kunt uw huis zo koel mogelijk houden door bijvoorbeeld in kamers waar de zon vol op staat te schijnen, de gordijnen dicht te houden of de luxaflex gesloten te houden. Houd daarnaast de ramen op een kier, zet indien mogelijk de airconditioning aan en laat de rolluiken naar beneden. Ook een ventilator kan voor enige verkoeling zorgen.

Luchtige kleding tegen de warmte

Wat we ook vooral zien tijdens de warme zomermaanden, is dat mensen luchtig gekleed gaan. Weg met die winterjas, de lange broek en de truien. In de zomer is het tijd voor T-shirts en overhemden met korte mouwen, korte broeken, slippers en sandalen. Lekker luchtig, dat is waar het om draait in de zomer. Het is ook beter om witte of lichte kleding te dragen als het warm, zonnig weer is, omdat witte kleding het zonlicht nog het meeste weerkaatst en niet of nauwelijks absorbeert. Het lekkerste is natuurlijk om helemaal geen kleren te dragen als het heel warm is, maar dat zorgt in veel gevallen voor aanstootgevend gedrag, tenzij u natuurlijk naar het nudistenstrand of een nudistencamping gaat.

(11)

QNE

Terug naar boven