Eenzaamheid tegengaan, niet alleen tijdens de donkere dagen

De donkere maanden worden door de meeste van ons geassocieerd met gezelligheid en samenzijn. Ook de mensen die zich  eenzaam voelen kijken reikhalzend uit naar deze dagen want het brengt ze weer onder de mensen. Toch zit er een tegenstrijdigheid in die gezelligheid die niet zomaar is opgelost.

Voor de mensen met een druk leven van werk en een grote sociale krijg lijken de dagen rondom kerst een moment van rust, gas terug en bezinning. Even de boel de boel laten. Ontsnappen aan de waan van de dag en even op jezelf zijn of met je gezin en je meest dierbaren. Maar er is ook een andere groep, een groep die minder goed kan meekomen in de dagelijkse stroom van werk en socialiteit. Die laatste groep van eenzamen klampt zich vast aan ‘de warme dagen”. Maar ze worden na deze dagen weer teruggeworpen in hun oude situatie. En juist dit vormt een probleem volgens onderzoekers.

4 wieler - duofiets
Duofiets

30% procent van Nederlanders voelt zich af en toe eenzaam

Volgens hen is 30% matig eenzaam tot eenzaam in Nederland.  De media namen deze getallen over en spraken al snel over een epidemie. “Toch is dit niet terecht” aldus Theo van Tilburg. Volgens hem is de kans om eenzaam te worden in de afgelopen dertig jaar niet toegenomen. “Dat hebben we aan de VU onderzocht.” Ook het feit dat sociale media bijdraagt aan eenzaamheid spreekt hij tegen. “Het is maar hoe je de sociale media zelf gebruikt” “De ene persoon zet het in om zijn sociale netwerk en activiteiten te vergroten, de andere ziet de sociale media als het gras van de buren die altijd groener lijkt”. ” “Of het medium eenzaam maakt, hangt af van de manier waarop je moderne technieken inzet om je leven te verrijken.”

De grootste groep eenzamen zit in de leeftijdscategorie van 75 jaar en ouder, partner en vrienden vallen weg. Ook de mobiliteit neemt af.  Dit zijn factoren die het vereenzamen kunnen versnellen.
Door deze mensen te ondersteunen met activiteiten, waar het kerstdiner er een van kan zijn, kun je ze helpen om de mentaal en fysiek gezond te houden. Op deze manier houden ze grip op het leven wat de stress verlaagd. Stress pleegt een grote roofbouw op het lichaam. Eenzaamheid kan dit veroorzaken. Als men zich men langdurig eenzaam voelt kan dit de stress zo doen laten op laten lopen dat schadelijk is voor de gezondheid. Eenzaamheid zou volgens onderzoek het leven met vier jaar kunnen verkorten.

 

 

Activiteiten helpen de eenzaamheid verdrijven

Dat activiteiten als een kerstmaaltijd de eenzaamheid verdrijven staat buiten kijf. Alleen het is niet genoeg zoals we eerder zeiden. Er zullen meer activiteiten ondernomen moeten worden met eenzame mensen. Door de vele campagnes is hier de laatste tijd gelukkig veel aandacht voor gevraagd. Niet alleen reclame campagnes vragen aandacht voor die eenzaamheid, nee er worden gelukkig ook initiatieven genomen om eenzaamheid te bestrijden. Zo is er bijvoorbeeld het platform fietsmaatjes.nl. Op de website kunnen bezoekers zich aanmelden als fietsmaatje. Op deze wijze worden mensen aan elkaar gekoppeld om samen fietstochten op een duofiets te ondernemen. Ook websites als nieuwemensenlerenkennen.nl of  Project Match van Omroep Maxx proberen eenzaamheid tegen te gaan. Allen vormen ze een platform met als doel om mensen – eenzaam of niet – samen te brengen.

Voel je jezelf eenzaam bekijk dan zeker eens een van deze websites of breng een bezoek Humanitas.  Deze vereniging zit door het hele land en kunnen je helpen bij eenzaamheid.

 

(95)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven