Hoe is de Tour de France ontstaan?

De ronde van Frankrijk. Een evenement dat elk jaar in juli wordt georganiseerd. De Tour is erg populair is over de hele wereld en is al meer dan 100 jaar oud. Maar waar komt de Tour de France vandaan?

Geschiedenis Tour de France

De Tour is eigenlijk ontstaat als marketingstunt van een sportkrant in Frankrijk. Er waren twee grote vakbladen en degene met de laagste oplage kwam met het idee een wielertocht te organiseren. Na een rechtzaak over de naam, vindt in 1903 dan toch de eerste Tour bestaande uit 6 ritten plaats (tegenwoordig zijn dit rond de 20 etappes). Met 60 wielrenners aan de start moeten ze langs controlepunten fietsen en hier een handtekening zetten voordat ze verder rijden. Slechts 21 van de sporters weten de tour uit te rijden.
Vanwege het succes vind het jaar daarop weer een tour plaats. Hierbij worden echter de eerste 4 deelnemers die over de finish kwamen gediskwalificeerd, omdat ze andere manieren hadden gevonden om vooraan te komen. Zo namen ze bijvoorbeeld een stukje de trein of lieten ze zich voorttrekken.

Jaar na jaar worden de ritten uitgebreid en de tochten zwaarder. Zoals een tocht in 1930 door de ijskoude Pyreneeën. In 1948 wordt er voor het eerst live een tour uitgezonden. Gelukkig wordt naarmate de jaren en tours volgen, de organisatie beter en wordt er meer gecontroleerd om de boel veilig te houden. Ook de startplaats veranderdt steeds. Tegenwoordig is het zelfs zo dat deze vaak in het buitenland begint, om vervolgens in Frankrijk te eindigen. Zo is Nederland 6 keer de startplaats geweest, waarvan 1954 de eerste keer.

Slechte naam wielrenners

Altijd waren er al verdenkingen over dat er doping werd gebruikt, omdat het fysiek onmogelijk zou zijn zo’n zware tocht in zo’n korte tijd te rijden. In 2012 barstte de bom en kwamen er veel journalisten met belangrijke informatie. Vooral voor Lance Armstrong was het een klap, aangezien al zijn titels (tussen 1999 en 2005) hem werden ontnomen nadat bleek dat hij doping gebruikt had tijdens de wedstrijden. Ook bleek hij een grote invloed te hebben gehad op het gehele dopingnetwerk binnen de organisatie. De andere wielrenners die betrapt waren op doping, zijn ook van hun titels ontnomen.

Over de doping

De doping die door de meeste wielrenners werd gebruikt heet epo. Deze doping verhoogt het zuurstof- en koolstofdioxidetransporterende vermogen van het bloed. Dit zorgt ervoor dat je langer door kunt gaan en deze doping vooral voor duursporten grote invloed heeft. Naast epo vond er ook bloeddoping plaatst. Hierbij wordt er geen middel ingespoten, maar wordt het eigen bloed gebruikt. Eerst wordt er bloed afgenomen en voor een paar weken ingevroren, waarna deze vlak voor de wedstrijd weer geïnjecteerd wordt. Dit heeft als voordeel dat er extra rode bloedcellen en dus extra zuurstof in het bloed zitten.

Zelf fietsen

Ondanks dit grote schandaal in de wielersport, is de populariteit nog steeds duidelijk terug te zien op straat. Zodra de tour de France van start is worden te racefietsen weer uit de kast getrokken om een rondje te maken. Niet overal hebben wielrenners een goede naam; ze zouden asociaal en gevaarlijk zijn. Mocht je dus op een racefiets stappen, zorg dan dat je je netjes aan de regels houdt om zo geen gevaar te creëren voor de andere weggebruikers.

(103)

QNE

Terug naar boven