Hoe bestrijd ik fruitvliegjes?

Hoe bestrijd ik fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn vervelend en wil je natuurlijk zo snel mogelijk bestrijden zodat je er geen last meer van hebt, hieronder een paar manieren om dit te doen zonder chemische middelen:

  • Verwijder alle etensresten die rotten, dit is namelijk de bron van leven voor de vliegjes. Dus zorg dat je dit zo snel mogelijk weg haalt.
  • Fruitvliegjes en andere insecten hebben een hekel aan sterke geuren van bijvoorbeeld kruiden, snijd een sinaasappel half door en stop er kruidnagel, dit werkt namelijk afstotend. Geuren van lavendel, dille, salie en knoflook (als je dat in je huis zou willen) weren insecten. Ook dit kun je op de schaal leggen.
  • Dan is er ook nog verse basilicum, lavendel en dille dat niet prettig is voor de fruitvliegjes. Zet een vers plantje neer en dit zal ervoor zorgen dat de vliegjes langzaam verdwijnen, dit is zeker niet de snelste manier maar het resultaat is er wel.
  • Drink je wel eens een wijntje? Laat dan een bodempje over en zet het neer (port mag ook), de vliegjes zullen erin gaan kruipen en kunnen er in benevelde toestand niet meer uit vliegen waardoor ze verdrinken. Als je het gevoel hebt dat ze eruit komen dan even de kurk erop en goed schudden. Dit werkt ook met een beetje bier!
  • Zorg ervoor dat je regelmatig in de keuken langsgaat met de stofzuiger, dit klinkt misschien wel een beetje apart maar zo blijven er geen eitjes achter die weer voor een nieuwe lading vliegjes zorgen.
  • Azijn is niet alleen een prima schoonmaakmiddel, maar ook een goed middel om de fruitvliegjes te vangen, zij vinden dit namelijk heerlijk. Je kunt ze dan bijvoorbeeld vangen door een schaaltje met water te nemen met daarin azijn en een scheutje afwasmiddel zodat ze door het water ‘zakken’ en ze verdrinken. Dit werkt trouwens ook met een mengsel van appelsap en afwasmiddel.
  • Heb je stroop in huis? Dat werkt ook prima, net zoals honing plakt het heel erg en zullen de vliegjes erin blijven steken. Kijk wel weer uit dat dit geen mieren aantrekt.
  • Je kunt de vliegjes naar een schaal lokken met rottend fruit en daarna direct met de stofzuigerslang erlangs gaan. Omdat de vliegjes zo klein zijn sterven ze door de enorme luchtdruk in de slang. Toch bang dat ze eruit komen of zich voortplanten? Doe een beetje lavendel in je stofzuigerzak. Dit geeft een fijne geur aan je huis en voorkomt voortplanting van insecten.

Dus blijf regelmatig schoonmaken, ruim de rommel op en dan zal je snel genoeg van de vliegjes af zijn!

(80)

QNE

Terug naar boven