Groente uit de broeikas in ons eigen Utopia?

De term ecodorp is bezig aan een enorme opmars. Tien jaar geleden waren er al plannen om dorpen te bouwen waar de mens zichzelf kon gaan voorzien van primaire levensbehoeften en kon leven in woningen gemaakt van natuurvriendelijk materiaal. Weliswaar kwam het hier nooit van, maar de populariteit van dit soort leefgemeenschappen is de laatste tijd flink gestegen. Mede dankzij het succesvolle tv-programma Utopia, waarin de bewoners zichzelf weten te redden met onder meer voedsel uit eigen kweekkas, is de belangstelling voor deze leefvormen toegenomen.

Utopia en meer voorbeelden

Het is niet alleen het eerdergenoemde programma Utopia wat de vraag naar zulke dorpskernen heeft aangewakkerd. Eerder was de Amerikaanse tv-serie Terra Nova te zien waarin mensen (ver terug in de tijd gegaan, vanwege het nadere einde van de wereld) een nieuwe kans krijgen om beter met onze planeet om te gaan. De bevolking haalt van alles uit de natuur en zorgt op hun beurt ook beter voor de Aarde. Binnen dit onderwerp zijn er ook talloze Hollywoodfilms uitgebracht. In een tijd waarin veel wordt gesproken over de problemen met de natuur lijkt deze groene manier van leven populairder dan ooi en wil iedereen plotseling weer zelf kweken in een broeikasje en letten we ook meer op hoe we ons afval scheiden. Ook kiezen we eerder voor de fiets in plaats van de auto en dragen we ons steentje bij door energie te besparen waar we kunnen.

Toekomst voor ecodorpen?

Het vinden van de goede locaties voor deze dorpen was een doorn in het oog van de initiatiefnemers en zorgde ervoor dat het idee voor lange tijd terug in de kast verdween. Het feit dat er inmiddels in diverse Europese landen al zo een 4000 dorpen op deze wijze bestaan doet de hoop voor leefgebieden in ons land weer oprijzen. Gemeenten zouden er nu misschien wel warm voor lopen is de gedachte. Als er zelf gebouwd wordt kunnen bepaalde richtlijnen en regels omzeild worden zoals hoogte van verdiepingen en deuren. En aannemers en bouwbedrijven hoeven niet bang te zijn om werkgelegenheid op grote schaal kwijt te raken, want een huis bouwen kan zo goed als niet zonder de professionele aansturing van deze bedrijven. Daar zal altijd vraag naar blijven bestaan. Vooralsnog zal men kunnen wennen aan dit idee door zelf groente en plantjes te kweken in broeikasjes, muurkassen en andere hobbykassen in de tuin. Wie weet komt de opgedane expertise ooit nog goed van pas als we zijn aangewezen op het leven op deze manier.

(182)

QNE

Terug naar boven