De wereld van beleggers

De financiële markt, met beroepen zoals bankiers en beleggers, is een veel besproken onderwerp uit de laatste jaren vanwege de kredietcrisis. In diverse media, worden waargebeurde verhalen beschreven in boeken en films, waarvan de werkelijkheid (enigszins) uit verband wordt getrokken om spanning en een dramatisch effect te creëren.

Een goed voorbeeld hiervan is de Hollywood film ‘the Wolf of Wall Street’ uit 2015. Een verfilming van wereldregisseur Martin Scorsese, waarin Jordan Belfort, gespeeld door Award winner Leonardo Dicaprio, te zien is als succesvol miljonair aandeelhouder en vervolgens onderuit gaat door misdaden en corruptie. Het is een persiflage, zoals elk andere Hollywood verfilming is met dit thema.

Andere bekende films over de wereld van brokers is ‘Margin Calls’ uit 2011 over de zogenaamd ‘financiële luchtbel’ en de legendarisch film ‘Wall Street’ uit 1987. In deze film slaagt regisseur Oliver stone, bekend van o.a. de omstreden oorlogsfilm ‘Apocalypse Now’ – wederom voor veel discussie in het publieke debat over de macht van banken en brokers. Met deze films als voorbeeld mag gerust geconcludeerd worden dat beroepen in de financiële markt enerzijds een negatief imago hebben.

Het moraal dat de meeste films in dit genre met elkaar gemeen heeft is: verantwoordelijkheid. De maatschappij wordt gestuurd door een economie, waarin geld gepaard gaat met macht. Banken, brokers en multinationals hebben invloed op macht en daarom dus ook een verantwoordelijkheid. Het is te kort in de bocht om te zeggen dat alle beroepen in de financiële markt de kredietcrisis hebben veroorzaakt.

Werken als broker

Beroepen in de financiële sector blijven een populair gekozen opleiding bij middelbare, hogescholen en universiteiten. Het aanbod aan beroepskeuze is enorm breed. Van een opleiding tot financieel adviseur tot een universitair opgeleide econometrist. Als je wilt handelen of beleggen in aandelen, dan zal je vooral op het internet opzoek moeten gaan naar informatie. Op de manier kom je meer te weten over opties, obligaties, turbo’s en o.a. cfd’s.

Om als beginnende belegger te leren kan je gebruik maken van diverse beleggingssoftware, waarmee je met fictief geld aandelen kunt kopen en verkopen. Naast theorie en startende ervaring is het goed contact op te nemen met ervaren brokers, zowel individuen brokers als grote bedrijven. Vraag een traineeship of stage aan bij het bedrijf om meer inzicht te krijgen van de praktijk. Jouw opgedane kennis en ervaring kan je nu ook uitoefenen in de praktijk om te groeien als professioneel belegger.

(48)

QNE

Terug naar boven