De moderne secretaresse

Secretaresse is een beroep dat al meer dan 100 jaar bestaat. In deze lange tijdsperiode zijn er door technologische, economische en organisatorische ontwikkelingen veranderingen opgetreden in de werkomgeving van de secretaresse. Door de beschikbaarheid van smartphones en tablets wordt er door de secretaresse bijvoorbeeld voornamelijk digitaal gewerkt. Ook heeft de toename van individualisering invloed op het werkveld van de secretaresse. Het stereotype van de dienstbare secretaresse die koffie verzorgt en voortdurend belt en notuleert kan worden weggevaagd. Welke rol vervult de moderne secretaresse binnen een bedrijf?

Eigen specialisme

De moderne secretaresse streeft niet meer naar een-op-een relatie met de directeur, baas of manager. In plaats daarvan ontwikkelt zij ook een eigen specialisme, zoals evenementen of helpdesk, ter ondersteuning van de gehele organisatie. Hierdoor kan de moderne secretaresse werken aan haar persoonlijke ontwikkeling en beschikt zij over verbredende en verdiepende kennis. De moderne secretaresse fungeert door haar uitgebreide kennis als een klankbord voor de baas.

Flexibel

Anno 2022 is de secretaresse flexibel. Door het digitale tijdperk heeft een nieuwe manier van werken zijn intrede gedaan. De directeur is niet meer hele dagen aanwezig op kantoor. Hierdoor beschikt de secretaresse niet meer over een vaste werkplaats. In plaats daarvan werkt zij flexibel en wisselt zij bestanden digitaal uit.

Organisatorisch

Wat echter altijd een belangrijke eigenschap van de secretaresse is geweest én nog steeds is, is het organisatorisch vermogen. Ook de moderne secretaresse vervult secretariële werkzaamheden. Ze communiceert en maakt afspraken. Daarnaast is notuleren tijdens vergaderingen een belangrijke taak van de secretaresse. Naast een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, beheerst de moderne secretaresse ook uitstekend de Engelse taal.

Zakelijke taalcursus

Het is dan ook aan te raden om in de functie van secretaresse, en zeker van directiesecretaresse, een taalcursus te volgen in de taal die veel gesproken wordt in de onderneming. In de meeste gevallen zal dat naast Nederlands in ieder geval ook Engels zijn. Het goed beheersen van een vreemde taal op zakelijk niveau kan zeker bijdragen tot beter zakendoen. Je wordt immers door je zakenpartner beter begrepen en dan ben je degene die gebrekkig Engels spreekt direct een stapje voor. Daarnaast ontstaan er ook geen misverstanden over bijvoorbeeld contractuele rechten en plichten, wat ook uitermate belangrijk is om goed zaken te doen. Bij Elysio Talen kun je bijvoorbeeld zowel offline als online een zakelijke taalcursus zoals bijvoorbeeld zakelijk Engels of Duits volgen. Kijk gerust eens op de site om je te oriënteren.

(48)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven