De eerste zorgpremie voor 2015 is bekend

Aan het eind van het jaar maken de zorgverzekeraars traditiegetrouw hun premies voor het komende jaar bekend. DSW is altijd de snelste en zo ook dit jaar weer hebben zij als eerste hun verwachte zorgpremie voor 2015 bekend gemaakt. Opvallend is dat de hoogte van het bedrag nagenoeg gelijk blijft. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten met betrekking tot de miljoenennota van vorige week. Zijn ze de enigen of zal de rest van de verzekeraars hun voorbeeld volgen?

Veel reserves te verdelen

De grote zorgverzekeraars hebben in het afgelopen jaar veel winst geboekt en dit opgeslagen als reserves. De plannen die het kabinet maakte om de zorgverzekeringpremies te verhogen met ruim 100 euro per jaar hoeven niet door de verzekeraars gehonoreerd te worden. Zij kunnen zelf bepalen in hoeverre zij de prijs opvoeren bovenop een vastgesteld minimum. Nu DSW als eerste beloofd heeft de prijzen niet te gaan verhogen in 2015 zullen wellicht andere verzekeraars mee gaan met dit idee.

Vergelijkers populair

De consument heeft het voor het uitkiezen in de laatste maanden van het jaar. Waar men vroeger altijd lang bij dezelfde verzekeraar bleef die men vertrouwde is het nu een ander verhaal. De mensen kunnen zelf binnen een paar muisklikken verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en uiteindelijk de meest ideale voor de eigen situatie uitkiezen. En het overstappen van de een naar de ander wordt daarnaast allemaal geregeld door de verzekeraars zelf. De klant hoeft er dus in feite weinig voor te doen, en vergelijken kost verder helemaal niets. Nu de consument weet waar te zoeken is het zorgverzekering vergelijken een populaire bezigheid geworden in de decembermaand. Niemand is te lui om te bezuinigen uiteindelijk.

Wat doet de rest?

Willen de andere zorgverzekeraars nieuwe klanten winnen dan zullen ze mee moeten met het idee van DSW of hopen dat de grote concurrenten een andere mening toebediend zijn. De klanten zijn ware premiejagers geworden en op elke cent wordt gelet. Met een kleine schommeling van de prijzen onderling kunnen dus al snel veel trouwe klanten verloren worden. Daar is men waarschijnlijk wel op bedacht, wat zal resulteren in weinig premieverhogingen voor volgend kalenderjaar.

Toeslagen en eigen risico

Klein smetje tussen alle berichtgeving over de zorgverzekeringen blijft de verhoging van het eigen risico met 15 euro naar 375 euro. En de toeslagen voor de hogere inkomens zullen iets dalen en stijgen voor de mensen met een lager inkomen. Zoals ieder jaar worden mensen die van zichzelf vinden kerngezond te zijn en een hoog eigen risico instellen beloond met een lagere maandpremie. Een gokje die steeds meer consumenten durven te nemen, nu hun toekomst financieel gezien wat rooskleuriger er uit lijkt te zien.

(45)

QNE

Terug naar boven