De beste wastips

De was doen is een taak dat heel gemakkelijk lijkt. Toch gaat er vaak nog regelmatig iets fout met de was. Zo zie je vaak als voorbeeld een wit T-shirt dat ineens roze is geworden door een rode onderbroek. Om dit en andere complicaties te voorkomen, zijn hier een aantal wastips zodat je weet hoe je op een goede manier de was moet doen.

Was controleren

Voordat je de was in de wastrommel doet, is het aan te raden om de was te controleren op een aantal zaken. Op deze manier weet je zeker dat de kleding en de wasmachine niet beschadigd raken.

  • Controleer de kleding op losse voorwerpen. Deze voorwerpen kunnen de wasmachine beschadigen.
  • Let op scherpe onderdelen aan de kleding zoals een beugel van een BH. Ook deze onderdelen kunnen de wasmachine beschadigen.
  • Rol opgerolde mouwen en broekspijpen uit, zodat ook deze mooi schoon worden.
  • Kledingstukken met opdruk kunnen het beste binnenstebuiten gekeerd worden. Op deze manier blijft de opdruk mooi.

Was sorteren

Het is erg belangrijk om de was te sorteren. Zeker bij nieuwe kledingstukken is dit ontzettend belangrijk. Nieuwe kledingstukken geven namelijk nog flink wat kleur af. Het is sterk aan te raden om nieuwe kleding eerst op de hand te wassen zodat de ergste kleur eruit is gewassen. Als je een nieuw kledingstuk wel eens op de hand hebt gewassen dan zie je hoeveel kleur er vanaf komt. Sorteer de was dus goed op bonte was en witte was. Met bonte was wordt donkere was bedoeld. Door de was te sorteren voorkom je dat witte was verkleurd. Sorteer de was dus altijd goed.

Wasadvies

Als je niet zeker weet op welk programma je een kledingstuk moet wassen, staat er altijd een advies op het label. Hier kunnen verschillende icoontjes staan, veelal met een bakje met water en een adviestemperatuur daarin. Deze icoontjes kunnen van elkaar verschillen wat een ander advies betekent. Hieronder de varianten:

  • bakje met water zonder horizontale streep

Dit betekent dat het kledingstuk op een normaal programma gewassen kan worden.

  • bakje met water met een horizontale streep

Dit betekent dat er een wat milder programma gekozen moet worden, bijvoorbeeld een fijn wasprogramma.

  • bakje met water met twee horizontale strepen

Dit icoontje betekent dat er een zeer milde was gedraaid moet worden voor het kledingstuk. Denk hierbij aan een wolprogramma.

  • bakje met water met een hand

Een bakje met een hand betekent dat de was zeer mild moet zijn, zoals een handwasprogramma. Je kunt er ook voor kiezen om het kledingstuk echt met de hand te wassen. Los hierbij het wasmiddel op in veel water, zodat het goed kan oplossen.

  • bakje met water met een kruis erdoorheen

Dit betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden. Je kunt het kledingstuk stomen of naar een drogerij brengen die dit voor je kunnen doen.

Er zijn nog vele andere tips en tricks wat betreft het wassen van kleding. Wil je jouw kleding lang in goede staat houden? Dan is het altijd verstandig om de labels goed te controleren en het advies op te volgen.

(88)

QNE

Terug naar boven