Dating in Nederland nader bekeken

Vroeger heette het een afspraakje maken, tegenwoordig wordt de term daten vooral gebezigd als twee mensen die elkaar niet goed kennen een afspraak maken om elkaar beter te leren kennen. Mensen kunnen in het leven om zeer uiteenlopende redenen met elkaar afspreken.

Op zakelijk gebied worden er natuurlijk veel afspraken gemaakt, denk alleen al aan de talloze vergaderingen in een bedrijf, of een sollicitatiegesprek door een werkgever met een potentiele werknemer. Maar uiteraard worden er in de persoonlijke sfeer ook veel afspraken gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak met familieleden om in het weekend bij elkaar op bezoek te gaan, een tennisafspraak met je tennispartner of een afspraak met je vrienden om te gaan stappen of uit eten te gaan.

Daten voor een vriendschap of relatie

Als twee mensen afspreken om elkaar te ontmoeten omdat ze elkaar beter willen leren kennen, elkaar leuk vinden, dan spreken we in plaats van afspreken eerder over daten, en wordt een afspraak een date genoemd. Het kan zijn dat personen elkaar al enigszins kennen waarbij de een de ander vraagt om mee uit te gaan, het kan ook zijn dat twee mensen elkaar in het geheel nog nooit hebben ontmoet of kennen, die vorm van daten vind vooral plaats via datingsites op het internet.

Wie daten er?

Er zijn talloze datingsites op internet te vinden waar mensen op zoek kunnen gaan naar vriendschap of een relatie. Daten wordt gedaan door allerlei soorten mensen, jong, oud, dik, dun, noem maar op. Zo zijn er naast de reguliere datingsites ook sites bedoeld voor ouderen zoals vijftigplussers. Of sites speciaal voor dikke mensen die in het dagelijks leven moeite hebben om een afspraakje te regelen. Of wat dacht je van daten voor gehandicapten, dating voor hele lange mensen of voor mensen die heel verlegen zijn. Zoveel monniken zoveel kappen, er zijn talloze niches te bedenken waar groepen mensen samen kunnen komen om een afspraakje te regelen.

Waarom daten mensen?

De redenen waarom mensen een datingsite bezoeken verschillen natuurlijk ook. Zo zijn er mensen die gewoon op zoek zijn naar een reispartner, of een iemand om regelmatig een potje mee te tennissen. Er zijn ook mensen die op echt op zoek zijn naar vriendschap zonder een relatie te willen, ze zijn bijvoorbeeld wat eenzaam en zoeken wat gezelschap. Daarnaast is er ook een groep mensen die echt op zoek zijn naar liefde en een relatie. En ten slotte zijn er lieden die juist alleen maar op zoek zijn naar seks en geen relatie willen, het zogenaamde seksdaten.

(36)

QNE

Terug naar boven