Dataverbruik mobiel internet

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een Smart Phone waarmee je dus niet alleen kunt bellen, maar ook het internet op kan. Vooral door dat laatste is de smart Phone ongekend populair geworden. We maken foto’s en filmpjes met onze mobiele telefoon en delen die binnen de kortste keren met onze vrienden en familie.

Ook handig om even een restaurant in de buurt op te zoeken of om de smart Phone als routeplanner te gebruiken onderweg. Kortom, de mogelijkheden lijken haast onbeperkt en de Smart Phone is dan ook niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Maar al dat internetverkeer kost natuurlijk dataverbruik en voor je het weet zit je over je maandelijkse datalimiet.

Hoe werkt dataverbruik in de praktijk?

Via het mobiele netwerk van je provider wordt er allerlei informatie verstuurd van internet naar je mobiele telefoon als je bijvoorbeeld iets download. Daarnaast wordt er ook informatie verstuur van je Smart Phone naar je provider als je informatie van je mobieltje aan het uploaden bent. Het verzenden van al die informatie wordt uitgedrukt in megabytes (MB’s). Je totale dataverbruik bestaat dus uit het aantal megabytes dat je Smart Phone ontvangt van en verstuurd naar het netwerk van de provider. Maar let op, er is niet alleen sprake van dataverbruik als je met je Smart Phone op internet bezig bent, ook op de achtergrond worden er data verstuurd en ontvangen als je niet actief met je Smart Phone bezig bent.

Tips om dataverbruik te beperken

Het is aan te raden om mobiel te internetten via wifi waar mogelijk is om zo je dataverbruik te beperken. Maak gebruik van de zogenaamde wifi-hotspots die door bijvoorbeeld KPN en T-Mobile worden aangeboden. In veel gevallen is het gebruik van dergelijke hotspots gratis. Bij veel openbare gelegenheden is gratis wifi beschikbaar en thuis kun je natuurlijk gebruik van de wifi verbinding van je internet provider. Maar als je toch gebruik maakt van mobiel internet zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten om toch je dataverbruik te beperken.

Er zijn bijvoorbeeld datateller apps die je kunt installeren. Daarmee beperk je je dataverbruik natuurlijk niet, maar je kunt er wel mee in de gaten houden hoeveel je überhaupt gebruikt aan data.

Je kunt het gebruik van applicaties die veel data verbruiken minimaliseren om je dataverbruik te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan streaming video en streaming audio, dat zijn echt grootverbruikers van data.

Je kunt automatische synchronisatie op de achtergrond uitschakelen en ook instellen dat er op achter de schermen geen data mogen worden gedownload. Een en ander is allemaal op je Smart Phone in te stellen. Kies bij het surfen op internet op de mobiele variant van een website, die kosten minder data dan de normale variant.

(19)

QNE

Terug naar boven