Crisis in de bouw

Iedereen weet dat we momenteel niet in de meest florisante economische tijd leven, we zitten in een wereldwijde crisis. Al is er wel wat vooruitgang merkbaar, het gaat nog steeds moeizaam allemaal. Veel mensen hebben hun baan verloren, er wordt, mede daardoor, minder besteed en ook minder huizen gebouwd. Dat laatste heeft uiteraard ook zijn weerslag in de bouw. Omdat er minder vraag is naar nieuwe bedrijfspanden en particuliere woningen en er dus minder wordt gebouwd, krijgen de diverse bouwbedrijven minder opdrachten. Sommige, zeker de wat kleinere bouwbedrijven, kunnen hun hoofd om die reden amper boven water houden en moeten personeel ontslaan of erger, gaan failliet omdat er eenvoudig te weinig omzet wordt gedraaid. Grotere bouwbedrijven hebben daar in de meeste gevallen minder last van, omdat die in tijden van economische tegenwind een buffer hebben om een en ander op te vangen.

Anders bouwen door de recessie

De crisis dwingt de bouw tot innoveren, niet alleen gaan noodgedwongen de prijzen omlaag die de bouwbedrijven hanteren naar hun klanten, ook is er verandering nodig en merkbaar in het bouwproces zelf. Het grootschalige bouwen heeft zijn beste tijd wel gehad, omdat niet zeker is dat al die opgeleverde woningen ook daadwerkelijk meteen bewoond gaan worden. De vergrijzing heeft daar voor een groot deel ook mee te maken, naast de huidige crisis uiteraard. Er zal in de toekomst steeds meer rekening gehouden moeten worden met de individulele wensen van potentiele kopers en dus meer op maat gebouwd moeten worden. Een en ander heeft natuurlijk wel als nadeel dat bouwmaterialen zoals steekwagens en diverse gereedschappen niet meer zo grootschalig kunnen worden ingekocht zodat dergelijke zaken duurder in aanschaf zullen worden. Een van de mogelijkheden om die stijging van bouwkosten te compenseren is het zoeken naar alternatieve bouwmaterialen en gereedschappen, die toch van dezelfde kwaliteit zijn als de reguliere bouwproducten die momenteel gebruikt worden in de bouw.

Kosten bouwpersoneel

Wat je tegenwoordig veel ziet dat de diverse bouwbedrijven op zoek gaan naar een manier om de loonkosten te drukken door bijvoorbeeld goedkoper personeel in te zetten zonder vast contract. Poolse bouwvakkers worden veelvuldig ingezet omdat ze goedkoper zijn. Het is een trend dat Poolse bouwvakkers hier tijdelijk komen werken in de bouw om daarna met hun verdiende geld terug te gaan naar Polen waar de kosten voor levensonderhoud lager zijn dan in Nederland. Daardoor zijn ze tevreden met een lager loon hier in Nederland dan Nederlandse bouwvakkers.

(49)

QNE

Terug naar boven