Chocolade als geschenk

Zo goed als iedereen is wel gek op chocolade. Het hele jaar door is er chocolade verkrijgbaar in winkels, benzinestations, in uitgaansgelegenheden, noem maar op. Met de feestdagen is er natuurlijk nog meer chocolade verkrijgbaar, zeker met Pasen. Denk aan de chocolade eitjes, de paashaas en met kerstmis de chocolade kerstkransjes. Vroeger had je gewoon pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade, tegenwoordig zijn er allerlei variaties mogelijk. Chocoladerepen met stukjes hazelnoot, krenten, enz. zijn overal nu verkrijgbaar. Ook in onze toetjes wordt vaak chocolade verwerkt, denk bijvoorbeeld aan chocoladevla. Toegegeven, chocolade is lekker, maar niet goed voor ons lichaamsgewicht.

Chocolade niet goed voor de lijn

Iedereen weet dat chocolade niet goed is voor de lijn, het zijn echte dikmakers. En het goedje kan zeer verslavend zijn, veel mensen eten bijvoorbeeld een reep in een keer op omdat ze het zo lekker vinden. Er zitten in chocolade dan ook bepaalde stoffen die verslavend werken zoals bijvoorbeeld de stof Fenylethylamine. Fenylethylamine is een stof die er voor zorgt dat chemische stoffen en neurotransmitters worden vrijgegeven in onze hersenen, waardoor we ons prettiger voelen. Fenylethylamine is vergelijkbaar met amfetamine. Omdat chocolade door de stoffen die er in zitten dus zeer verslavend kan werken, eten de liefhebbers er dus veel te veel van met alle gevolgen van dien voor de lijn. In veel landen zie je dan ook dat volwassen mensen, maar zeker ook een groot aantal kinderen, veel te dik zijn. Want behalve chocolade, is er overal op iedere hoek van de straat snoepgoed te koop, dat slecht is voor de lijn.

Overal te koop

Chocolade is overal verkrijgbaar en jonge kinderen krijgen er al snel mee te maken. Denk aan de veel snoeprepen zoals Nuts, Twix, Mars, enz. die als hoofdbestanddeel chocolade hebben. Kinderen gaan op een sport zoals hockey, tennis of voetbal. Lichaamsbeweging is zoals iedereen wel weet goed voor ons, dus we kunnen er niet jong genoeg mee beginnen. Maar vervolgens kunnen de jonge sportertjes in de sportkantine een heerlijke chocoladereep of ander snoepgoed kopen. Ook op scholen is het bruine goedje meestal wel verkrijgbaar in de kantine of anders wel in een buurtwinkel in de buurt van de school. Maar toegegeven, tegenwoordig zie je in sportkantines of schoolkantines al minder snoep te koop liggen dan vroeger. In die zin zijn we wel iets bewuster geworden en dat lijkt me een goede zaak. Want overgewicht kan allerlei lichamelijke ziektes tot gevolg hebben en wat dat betreft is voorkomen beter dan genezen.

(45)

QNE

Terug naar boven