CBR wil einde maken aan fraude in rijschoolwereld

Het komt helaas nog te vaak voor dat kandidaten slagen voor het rijbewijs onder frauduleuze omstandigheden. Met het laten slagen van deze leerlingen zijn flinke geldbedragen gemoeid en de bond wil er alles aan gaan doen om dit in te dammen. Er komen bestuurders bij op de wegen die anders niet geslaagd zouden zijn en dat kan gevaarlijk zijn. De zaak wordt dus als zeer ernstig opgenomen en actie is gewenst.

Rijschoolhouders gearresteerd

In Den Helder zijn kortgeleden enkele instructeurs opgepakt die grote sommen geld betaalden aan de examinator van hun leerlingen om deze te laten slagen voor het rij-examen. Deze meneer was al eerder in hechtenis gesteld en bij het huis van de man werd een groot geldbedrag gevonden. Ruim honderd mensen zouden op deze manier aan hun rijbewijs zijn gekomen. Gevaarlijk aldus het CBR en waarschijnlijk worden deze rijbewijzen allemaal weer ongeldig verklaard. Zeer vervelend voor de cursisten, maar de bond kan niet anders. En wat betreft de rijschoolhouders is nog niet zeker wat er gedaan moet worden. Gesuggereerd wordt om deze hun beroep nooit meer uit te laten oefenen. Een gevaar voor andere weggebruikers en eenmaal een schurk, altijd een schurk beweren boze tongen in reacties op de nieuwsberichten. De tijd zal uitwijzen of dit zal gebeuren.

Betrouwbare rijschool uiteindelijk altijd winnaar

Zoals dit geval weer heeft uitgewezen lopen de criminele rijscholen hoe dan ook ooit tegen de lamp en zal het recht zegevieren. Onder leerlingen zal onderhand ook duidelijk worden dat alleen voor een beetje minder geld er weinig aan kwaliteit bij komt. De waarde van het behaalde rijbewijs daalt alleen maar. Iedereen wil toch op een normale manier kunnen aantonen bevoegd te zijn om de auto te besturen en de kennis van de theorie ook volgens de norm toe te kunnen passen? Er zal altijd eerder worden gezocht naar de vertrouwde rijschool uit de buurt waar vrienden en kennissen reeds hun (toen nog) roze papiertje behaalden in het verleden

Theorie-examens aangepast

Niet alleen is het CBR tegen de rijscholen die niet volgens de regels werken aan te pakken. Ook het vals spelen tijdens de theorie toetsen zal sterk worden verminderd. Elke kandidaat krijgt vanaf nu andere vragen voorgeschoteld. Zo kan er niet worden afgekeken bij de andere leerlingen en is de cursist volledig uitgewezen op hun eigen kennis. Het afnemen van de examens zal ook geen veranderen. Vanaf nu kan de leerling meer op eigen tempo het examen afleggen en zijn de antwoorden inclusief uitleg sneller beschikbaar.

(51)

QNE

Terug naar boven