Bewegen op werk

Rug- en nekklachten zijn een veel gehoord probleem bij mensen die veel werken op kantoor achter een tafel op een bureaustoel. Een goede ergonomische zithouding is hierbij belangrijk om lichamelijke problemen te voorkomen. Tevens verhoogd een goede werkhouding niet alleen de gezondheid, maar ook de productiviteit.

Een werkgever heeft er dus ook baat bij. Een Werkgever wilt tenslotte niet dat haar personeel door fysieke klachten niet kan werken of minder efficiënt te werk gaan. In de arbeidswet is vastgesteld dat een werkgever verplicht is een zitting ter beschikking te stellen voor de werknemer die aan de norm NEN-EN 1335-1:2000 van kantoormeubelen en kantoorstoelen voldoet.

Gecertificeerde bureaustoelen die aan deze norm voldoen zijn verkrijgbaar bij een bureaumeubelen specialist. Sommige meubels zijn niet voorzien van certificering. Dit betekent niet, dat een dergelijk meubelstuk onvoldoende is. Zolang de werkgever de arbeidsinspectie kan tonen dat een bureau of zitting ook aan de eisen voldoen, is een certificaat met de norm niet verplicht.

Bewegen tijdens werk

Een ontwikkeling op de werkvloer is een bureau waarbij je comfortabel kunt zitten en staan, de zogenaamde ‘zit- sta bureau’. Een tafel welk geïnspireerd lijkt te zijn vanuit de wereld van bouwkundige tekenaars. Het is een logisch concept.

Na een lange tijd zitten vraagt elk lichaam om beweging. De tafel is in hoogte verstelbaar, automatisch of met de hand te bedienen. Je kan ervoor kiezen om op een barkruk te zitten, ook al is dit eigenlijk niet de bedoeling. Het is juist bedoeld om gewoon te blijven staan. Op deze manier komt het lichaam in beweging en wordt o.a. de rug ontlast.

Het is belangrijk om toch voldoende te bewegen op werk in verband met de gezondheid.

Ergonomische bal stoel

Een veel besproken stoel is de zogenaamde ‘balstoel’. De stoel heeft eigenlijk een soort skippy-bal als zitting. De bal zorgt ervoor dat het lichaam constant in beweging blijft. Beweging voor het lichaam is belangrijk, ook tijdens werk. Hiermee ontlast je kwetsbare delen van het lichaam, zoals de rug, nek en schouders.

In de praktijk zijn er verschillende positieve en negatieve verhalen te horen. De theorie achter de ontwikkeling van een dergelijke stoel is leuk en innovatief, maar of het echt in de praktijk naar tevredenheid is? Daar valt over te twijfelen. Zo zegt, Petronella (als Account Manager bij een farmaceutisch bedrijf): ‘Na enkele dagen de stoel te hebben gebruikt, heb ik hem weggedaan. Comfortabel zit het niet – je wordt er gewoon zenuwachtig van’.

(55)

QNE

Terug naar boven