Doorlopend krediet en accountants?

Doorlopend krediet is een term voor een vorm van lenen waarbij een leensom tijdens de looptijd van de lening helemaal of gedeeltelijk in kleine bedragen kan worden opgenomen. Het is dus een zeer flexibele vorm van lenen in verhouding tot de meeste vormen van lenen. In de meeste gevallen wordt een doorlopend kredietgebruikt als een financiële reserve die gedurende de duur van het lenen tot je beschikking staat. Een doorlopend krediet is dus een flexibele vorm van lenen die een financiële hulp of reserve kan bieden wanneer je niet precies weet hoeveel geld je ergens aan uit gaat geven.

Rente & aflossing

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Hoe hoger je kredietlimiet is, hoe lager het rentepercentage dat aan de lening is gekoppeld. Bij doorlopend krediet bestaat de maandelijkse termijn uit ongeveer 2% van het openstaande bedrag. Hoewel dit erg voordelig klinkt wil dit niet zeggen dat de lasten lager worden. Dit percentage van 2% ligt niet vast doordat een doorlopend krediet erg flexibel is.

Looptijd & kredietlimiet

Hoe veel het limiet van een doorlopend krediet bedraagt en hoe lang de flexibele vorm van lenen duurt kan worden vastgelegd in de leenovereenkomst. Deze vorm van lenen heeft echter een flexibele looptijd. Dit kan tijdens de looptijd van de lening veranderen door bijvoorbeeld het extra aflossen van het doorlopend krediet. Wanneer er bij een doorlopend krediet vroegtijdig afgelost wordt, wordt hierover geen boete gerekend in tegenstelling tot andere vormen van lenen. Ook kan de looptijd van de lening veranderen door het opnieuw opnemen van afgeloste bedragen. Je hoeft dus naast een doorlopend krediet geen andere lening af te sluiten.
Wanneer je een doorlopend krediet bijvoorbeeld het kredietlimiet €20.000,- euro bedraagt staat de rente nooit vast. Toch betaal je bij deze vorm van lenen wel iedere maandtermijn hetzelfde bedrag. Zo kan je de ene maand €360,- euro betalen aan aflossing en €40,- euro betalen aan rente en de maand hierna €380,- euro aan aflossing en €20,- euro aan rente. In het weergeven voorbeeld van een doorlopend krediet is er in de tweede maand €20,- euro meer afgelost dan in de eerste maand. Op deze manier kan de rentestand de duur van een doorlopend krediet beïnvloeden.

Kenmerken van doorlopend krediet

  • De rente is flexibel, maar de maandtermijn blijft hetzelfde bedrag.
  • De duur van een doorlopend krediet staat niet vast.
  • Er kan boetevrij extra krediet worden afgelost.
  • Er is geen sprake van een vast leenbedrag, maar wel van een krediet.
  • Er wordt alleen rente betaald over het opgenomen bedrag.
  • Volledig afgeloste bedragen kunnen opnieuw opgenomen worden.
  • Er kan ieder moment een geldbedrag worden opgenomen tot een maximum van het afgesproken kredietlimiet.

Accountants

Accountants zorgen ervoor dat u inzicht kan krijgen in uw financiën en ze zorgen ervoor dat u de kunst kunt bewaren. Accountants kunnen u adviseren om te kiezen voor een doorlopend krediet lening of andere leningen. Wilt een accountant inhuren? Klik dan hier. Accountants Rotterdam zal de beste boekhouders aanraden.

(57)

QNE

Terug naar boven