5 tips voor een roadtrip met je eigen auto

Het leuke van roadtrips is dat je op vakantie bent vanaf het moment dat je je auto hebt gestart. Tijdens de reis glijdt het landschap aan je voorbij en zie je het langzaam veranderen, van vlakke weilanden naar heuvels, bossen en bergen. En dan is er nog dat heerlijke gevoel van vrijheid. Gaan en staan waar je wil en stoppen waar je wil. Mits het verkeer en de regels het toelaten, natuurlijk. Ben je van plan om een roadtrip te maken, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

1. Controleer je autobanden

De kans is misschien klein, maar het kan je zomaar gebeuren; je krijgt een lekke band in ‘the middle of nowhere’. Dan is het wel fijn als je jezelf kunt redden, anders krijgt je trip ineens een onplezierige wending. Check van te voren je autobanden. Is de bandenspanning voldoende en heb je een goede profieldikte? Heeft je profiel een diepte van minder dan 1,6 millimeter, dan is het tijd voor nieuwe banden. Oefen met het verwisselen van autobanden en neem een reserveband mee op reis. Dan weet je zeker dat je jezelf kunt redden.

2. Zorg voor eten en drinken onderweg

Het kan zijn dat je onhandig getimed in een flinke file belandt, of urenlang in een natuurgebied over kleine kronkelweggetjes rijdt, met nergens een restaurant te bekennen. In wat voor een situatie je ook terechtkomt, je wil geen last krijgen van honger of dorst. Zorg daarom dat je altijd een fles water in de auto hebt en iets om te snacken, zodat je je niet ellendig gaat voelen tijdens je reis. Daarnaast zijn tissues, natte doekjes, desinfecteergel en een wc rol ook geen overbodige luxe. Als je iets kleverigs hebt gegeten is het wel zo fijn om even je handen schoon te maken. In zo’n hobbelige auto kun je altijd een keer zitten knoeien, om over de openbare toiletten tijdens plaspauzes nog maar te zwijgen.

3. Neem navigatie mee

Misschien heb je een auto waar de navigatie in is gebouwd. Zo niet, koop dan een navigatiesysteem. Dat maakt je reis namelijk een stuk relaxter dan als je afhankelijk bent van de kaart-lees-kunsten van je reisgenoten. Zorg er wel voor dat je die ouderwetse wegenkaarten en/of Google Maps printjes bijdehand hebt, want je weet maar nooit. Als je navigatie plotseling de weg kwijt raakt en je over de meest onmogelijke weggetjes stuurt heb je altijd nog een analoge backup bij de hand. Wel zo handig.

4. Houd rekening met pech onderweg

Natuurlijk ga je voor je roadtrip even langs de garage voor een grote beurt en is de kans klein dat er onderweg iets gebeurt. Toch kan je zomaar ergens pech krijgen. Als dat gebeurt is het belangrijk dat je de auto op de vluchtstrook zet. Doe je alarmlichten aan, stap voorzichtig uit en doe een veiligheidshesje aan. Plaats een gevarendriehoek 30 meter achter de auto, en ga achter de vangrail staan. Je mag nooit in de auto blijven zitten! Verder is het belangrijk dat je autoverzekering en je reisverzekering op orde zijn, zodat je verzekerd bent van goede hulp.

5. Boek vooruit

Weet je al waar je naartoe wil rijden? Zijn er plaatsen die je graag gezien wil hebben? Dan is het slim om vooraf je overnachting te regelen, en bovenal je toegangskaarten. Populaire bezienswaardigheden zijn vaak zeer druk bezocht en moet je maanden van te voren kaarten voor kopen, anders kom je er niet in.

(85)

QNE

Terug naar boven